David & Samuel Flasse 1° Nationaal Pau 3.600 duiven

Afstand: 786km  Snelheid: 1297.95 m/m

In Audregnies een deelgemeente van Quiévrain, legendarische lossingsplaats voor de duiven, is dé hotspot voor de nationale vlucht uit Pau 2021.  Een klein, goedgevormd duivinnetje, zacht van pluim en met een stralend oogje genaamd “ Sibylle” heeft er de nationale zege van de eerste internationale vlucht zware fond van het seizoen 2021 binnengehaald.

Deze vlucht uit Pau is er eentje die tussen de traditionele fondvluchten uitschiet. Veel vragen bij de start van het seizoen zware van de  fondvluchten zoals : zijn de duiven genoeg ingevlogen, is de conditie reeds voldoende voor een dergelijke zware opdracht, enz ?

In het verleden werden meestal oudere duiven met veel ervaring ingekorfd voor deze vlucht, maar door de evolutie in de duivensport worden meer en meer jonge duiven aan deze vuurproef onderworpen.

David Flasse is niet aan zijn proefstuk toe

David Flasse, 46 jaar jong, is niet aan zijn proefstuk toe inzake nationale overwinningen. In 2014 mocht hij reeds proeven van dit speciale gevoel met de 1e nationaal Montélimar, een mooie vlucht uit de vluchten van de Rhônevallei.

Na een tussenstop van enkele jaren werd in 2019 een herstart genomen op naam van zijn zoon Samuel (20 jaar). Samuel is niet echt verknocht aan de duiven en de verzorging ligt bij David die hierbij wordt gesteund door zijn vriendin Sybille (naar wie de winnares is genoemd).

“Met de hulp van vrienden” 

kan hier wel heel letterlijk worden genomen. David en Georges Surain (Hautrage) zijn reeds jarenlang beste (duiven)vrienden. Georges (61 jaar) is een man van vele duivenoorlogen en heeft in het verleden reeds heel wat mooie prestaties op zijn conto mogen schrijven.  Hij bezorgde in 2019 aan David jongen duiven voor zijn herstart en het zijn deze duiven die vandaag het mooie weer maken in Audregnies.

Samengevat kunnen we stellen dat ze samen kweken en spelen en elkaar steunen en motiveren waar nodig.  Het was dan ook voor hen beiden een speciale gebeurtenis om een nationale zege te mogen behalen op Pau.  De vreugde straalde van hen af bij ons bezoek en met terechte fierheid poseerden ze voor de foto.

De kwaliteit komt boven op de fond met Sybille aan de top

De hokken zijn zeer eenvoudig en basic, maar gezond en luchtig. Het seizoen 2021 werd gestart met 28 duivers en 16 duivinnen. De duivinnen huizen is een klein hokje en worden, indien mogelijk, als lesbische koppels gespeeld.  Bij sommige duivinnen lukt dit behoorlijk, andere koppige dames, laten zich niet verleiden.  Zo ook Sibylle, die niet te vermurwen is en niet valt voor de avances van een of andere duivin. Ze heeft enkel een zitje als eigendom en dit was blijkbaar genoeg om haar te motiveren om de nationale zege te behalen.

Als voorbereidingsvluchten vlogen de duiven dit seizoen La Chatre, Chateauroux, Vierzon en Bourges.

De nestzus  van Sibylle liet reeds als jaarduif een 66e nationaal noteren op een keiharde Aurillac in 2020.  Sybille vloog op deze vlucht de 385e nationaal en vloog ook op Bourges een 43e van 654 duiven en een 69e van 633 duiven. 

Nu vliegt ze de 1e nationaal van 3.600 duiven op een heel zware Pau, die werd gekenmerkt door een lossing wat dichter bij huis (Mont de Marsan) omwille van de ongunstige weersomstandigheden in de regio van Pau. Ze werd geklokt om 17 u 21 minuten en 3 seconden en haalde hiermee een minuutsnelheid van 1.297,95 meter. 

Internationaal zal ze normaliter de 5e plaats behalen wat een superprestatie is voor een tweejaarse duif.

Haar origine (ze komt dus rechtstreeks van het kweekhok van Georges Surain uit Hautrage) zijn de duiven van Petteau-Choquet aan vaderszijde (een oude stam waar veel spelers successen mee behaalden).  Haar moeder is zus van Miss Bergerac uit de lijnen van Crier-Ruelle en Thierry Masure uit Herinnes.  Ze heeft het bloed van 20e nationaal Marseille, 37e nationaal Narbonne, 2e nationaal Pau, enz…. Het is dus niet verwonderlijk dat ze een dergelijke zware vlucht tot een schitterend einde heeft gebracht.

Bij ons bezoek kregen we de ouders van de winnares in de hand en beiden zijn zeer mooie duiven, goedgevormd en met een kwaliteit die ervan af straalt.

De duivensport in zijn eenvoud

Wat deze overwinning mooi maakt is het feit dat hier de duivensport wordt beoefend in zijn eenvoud, eenvoudige degelijke hokken, een goede maar geenszins ingewikkelde verzorging en bovenal het resultaat van de samenwerking tussen twee vrienden, David en Georges, die ongelooflijk genieten van deze zege ! 3 weken voor inkorving nam David Flasse contact met ons op om zijn vluchtschema met supplementen van de Reiger op punt te zetten. Met enkele tips over toediening werd zodoende met succes de 1° Nationaal Pau 2021 in de wacht gesleept.

David Flasse werkte sinds aanvang van het duivenseizoen uitsluitend met het programma van de Reiger. In de recuperatie Herbisan Pural+ en Amifortis, voor de vluchten: Energol Elixier De Reiger en Basis Mix. De wheyproteïnen zijn fantastisch voor de duiven goed in de spieren te houden.

Enkele weken na Sibylle’s exploot als 1° Nationaal Pau 2021, verhuist Sibylle naar het kweekhok van Vanneste-Rigole www.pigeonloft.be

Wij danken de Familie Herbots voor de mooie hokreportage.

Proficiat aan David Flasse, Samuel en Sibylle met de nationale overwinning.